autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ili se riješite reklama donacijom. Hvala.

Kakav auto mi zaista treba

Ovo je najveća nedoumica koja prati kupce vjerojatno od samih početaka nastajanja segmenata automobila, a danas ih imamo šest, uz mnogo varijacija kao što su SUV, MVP i ostali. Ovo su neki od modela u sljedećim segmentima:

A segment (Renault Twingo, VW Up, Citroen C1)

B segment (Ford Fiesta, Škoda Fabia, Renault Clio, VW Polo)

C segment (VW Golf, Renault Megane, Mazda 3, Škoda Octavia, BMW 1, Audi A3)

D segment (Mercedes C klasa, Ford Mondeo, Audi A4, BMW 3, Opel Insignia)

E segment (BMW 5, Mercedes E klasa, Audi A6, Jaguar XF, Volvo S90)

F segment (Lexus LS, Mercedes S klasa, BMW 7, Audi A8)

Kada se odlučite koji biste segment uzeli, potrebno je odrediti koja bi motorizacija za vaše potrebe bila najbolja. Ako radite godišnje između 10 do 15 tisuća kilometara, uz dosta gradske vožnje, onda je za vas vozilo s benzinskim motorom. Ako su vaše rute nešto duže, te uključuju i putovanja, pa godišnje odradite više od 20 ili 30 tisuća kilometara, onda je za vas logičniji izbor vozilo s dizelskim agregatom.

Održavanje vozila sastavni je dio posjedovanja istog. Stoga prije kupnje obavezno pregledajte koliko košta redovno održavanje (mali servis) te dijelovi koji se zbog trošenja mijenjaju s vremena na vrijeme, primjerice diskovi, disk pločice, akumulator i ostalo. Redovno održavanje uključuje i veliki servis, a uglavnom se odnosi na automobile koji imaju zupčasti remen. Kod vozila koja imaju lanac kao prijenosnik rijetko postoji preporuka kad treba mijenjati.

Nakon što ste temeljito pregledali sve što vam se sviđalo i odlučite se za pojedini model, obavezno napravite opsežniju test vožnju ako je to moguće. Automobil vjerojatno kupujete da biste ga koristili neko duže vrijeme, stoga obratite pozornost na to da vam u kompletu vožnja u tom vozilu bude što ugodnija.