autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Zašto je bitno birati boju automobila?

Marko Rakić

U današnje vrijeme obasuti smo s mnogo različitih nijansi boja, kao i samim vrstama, počevši od standarne, metalik pa do perle. Iako kupci često ne obraćaju pozornost na boju auta, postoje dvije stavke zbog kojih bi o tome trebalo itekako dobro razmisliti.

1 Većina automobila na svijetu obojana je u crnu, bijelu ili neku nijansu sive, dok su sve ostale boje u značajno manjem postotku. Ako vam ne igra nekakvu ulogu, uzmite u obzir da u ljetnim danima automobili s tamnim bojama znaju biti vrući do 15, pa čak i 20°C, pa kad uzmete u obzir da se bijeli auto prosječno zagrije na nekih 50°C, a crni do čak 70°C, što je zaista jako puno, imate osjećaj kao da ulazite u saunu. A i materijali u modernim automobilima će sigurno biti zahvalniji i trajniji na nižim temperaturama. Stoga, ako niste jedni od onih koji vole žarke boje, a pogotovo ako živite u vrućim krajevima kao što je naša Dalmacija, najbolja su vozila s bijelom te svijetle nijanse boja kao što su siva, plava, smeđa itd.

Bijela je uvjerljivo najbolja boja ljeti. S druge strane, ako niste čistunac, auto će vam često biti prljav.

Klasične boje su najjeftinije, nije ni metalik boja nešto posebno skuplja, ali su zato perla boje poprilično skuplje i vlasnicima zadaju glavobolje kad je u pitanju farbanje oštećenog dijela ili farbanje kompletnog auta. Tako kilogram klasične ili metalik farbe košta između 300 i 400kn, dok će vam perla lako biti dvostruko skuplja, a ima ih koje koštaju i preko 1000kn po kilogramu. Uzmite u obzir da vam prosječno treba od 3 do 5kg boje za cijeli auto, računica je neumoljiva.

Stoga, obratite pozornost na boju vozila kad kupujete, čak i ako vam to ne igra toliku ulogu.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
97 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Trenutno popularno