autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Zašto je bitno birati boju automobila?

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

U današnje vrijeme obasuti smo s mnogo različitih nijansi boja, kao i samim vrstama, počevši od standarne, metalik pa do perle. Iako kupci često ne obraćaju pozornost na boju auta, postoje dvije stavke zbog kojih bi o tome trebalo itekako dobro razmisliti.

1 Većina automobila na svijetu obojana je u crnu, bijelu ili neku nijansu sive, dok su sve ostale boje u značajno manjem postotku. Ako vam ne igra nekakvu ulogu, uzmite u obzir da u ljetnim danima automobili s tamnim bojama znaju biti vrući do 15, pa čak i 20°C, pa kad uzmete u obzir da se bijeli auto prosječno zagrije na nekih 50°C, a crni do čak 70°C, što je zaista jako puno, imate osjećaj kao da ulazite u saunu. A i materijali u modernim automobilima će sigurno biti zahvalniji i trajniji na nižim temperaturama. Stoga, ako niste jedni od onih koji vole žarke boje, a pogotovo ako živite u vrućim krajevima kao što je naša Dalmacija, najbolja su vozila s bijelom te svijetle nijanse boja kao što su siva, plava, smeđa itd.

Bijela je uvjerljivo najbolja boja ljeti. S druge strane, ako niste čistunac, auto će vam često biti prljav.

Klasične boje su najjeftinije, nije ni metalik boja nešto posebno skuplja, ali su zato perla boje poprilično skuplje i vlasnicima zadaju glavobolje kad je u pitanju farbanje oštećenog dijela ili farbanje kompletnog auta. Tako kilogram klasične ili metalik farbe košta između 300 i 400kn, dok će vam perla lako biti dvostruko skuplja, a ima ih koje koštaju i preko 1000kn po kilogramu. Uzmite u obzir da vam prosječno treba od 3 do 5kg boje za cijeli auto, računica je neumoljiva.

Stoga, obratite pozornost na boju vozila kad kupujete, čak i ako vam to ne igra toliku ulogu.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Trenutno popularno