autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Koja auto kompanija je najstarija?

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Vjerojatno bi dosta ljudi reklo Mercedes, i to je istina ako pričamo koji je proizvođač prvi napravio automobil. No, ako gledamo koja je današnja auto kompanija najprije osnovana, onda idemo daleko u povijest, točnije u 1810. godinu u mjesto Sochaux. Dakako, pričamo o Peugeotu, tada malom obiteljskom poslu koji se bavio proizvodnjom mlinaca za kavu, a nešto kasnije i proizvodnjom bicikala.

Armand Peugeot bio je taj koji je Peugeot preokrenuo u ovo što danas je. Zainteresirao se za vozila pogonjena različitim strojevima, i samo par godina nakon što je gospodin Benz izradio prvi svjetski automobil, došao je i prvi francuski uradak. Armand ga je napravio u suradnji s Leonom Serpolletom 1889. godine, pa iako se nije iskazao, ipak je bio veliki podvig.

Peugeot je danas ogroman proizvođač, te se trenutno nalazi u Stellantis grupaciji s Citroenom (kojeg su kupili još davne 1976., tj postali većinski vlasnici, a kasnije i potpuni), Opelom, Fiatom, Lanciom, Alfa Romeom, Maseratijem, Jeepom, Chryslerom, Dodgeom te svim odjeljcima tih proizvođača, kao što su Abarth, Vauxhall i sl. Do prije godinu dana se ta grupacija zvala PSA, ali ogromnom kupnjom prošle godine je nastao Stellantis, točnije 16. siječnja.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Trenutno popularno