autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Koja auto kompanija je najstarija?

Marko Rakić

Vjerojatno bi dosta ljudi reklo Mercedes, i to je istina ako pričamo koji je proizvođač prvi napravio automobil. No, ako gledamo koja je današnja auto kompanija najprije osnovana, onda idemo daleko u povijest, točnije u 1810. godinu u mjesto Sochaux. Dakako, pričamo o Peugeotu, tada malom obiteljskom poslu koji se bavio proizvodnjom mlinaca za kavu, a nešto kasnije i proizvodnjom bicikala.

Armand Peugeot bio je taj koji je Peugeot preokrenuo u ovo što danas je. Zainteresirao se za vozila pogonjena različitim strojevima, i samo par godina nakon što je gospodin Benz izradio prvi svjetski automobil, došao je i prvi francuski uradak. Armand ga je napravio u suradnji s Leonom Serpolletom 1889. godine, pa iako se nije iskazao, ipak je bio veliki podvig.

Peugeot je danas ogroman proizvođač, te se trenutno nalazi u Stellantis grupaciji s Citroenom (kojeg su kupili još davne 1976., tj postali većinski vlasnici, a kasnije i potpuni), Opelom, Fiatom, Lanciom, Alfa Romeom, Maseratijem, Jeepom, Chryslerom, Dodgeom te svim odjeljcima tih proizvođača, kao što su Abarth, Vauxhall i sl. Do prije godinu dana se ta grupacija zvala PSA, ali ogromnom kupnjom prošle godine je nastao Stellantis, točnije 16. siječnja.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
97 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Trenutno popularno