autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Bliži se 15.4., što napraviti s gumama?

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Po hrvatskom zakonu o prometu obaveza zimskih guma na dionicama gdje se označeni zimski uvjeti (ili lanaca na ljetnim gumama) traje do 15.4., što slijedi za 11 dana. Nakon toga slobodni ste voziti se na ljetnim gumama, pa je trenutno u tijeku velika nabavka ljetnih guma. Ipak, još uvijek vlada nekoliko zabluda o svemu tome.

Prva je da zimske treba skinuti što prije kako ne bi gubile svoja svojstva i počele proces plastičenja. Zimskim gumama neće biti ništa ako produžite 5 ili 10 dana jer temperature nisu još ni blizu ljetnima, stoga se guma ne može tako lako pregrijati. Istina je da ne treba sportski voziti i na autocesti voziti visokim brzinama, to troši gumu više nego u uobičajenim zimskim uvjetima. Stoga, ako slijedi vikend u kojem vidite da će biti loše vrijeme i mogućeg snijega, ostavite zimske gume, neće se ništa posebno dogoditi.

Druga zabluda je ostaviti zimske gume preko ljeta pa ih sljedeću zimu ostaviti na automobilu i računati na to da imate dobru gumu. Sva svojstva zimske gume doslovno će nestati, jer vrućina negativno utječe na meku smjesu i svi mali nabori na gaznom sloju više nisu u funkciji jer će otvrdnuti. Stoga, ako imate nove zimske gume, tj. kupili ste ih prošle jeseni, skinite ih na vrijeme i očuvajte za sljedeću zimu, jer u protivnom se nećete moći pouzdati u gume.

Stoga, ako mijenjate na ljetne gume, krajnje je vrijeme za nabavku, a uvijek možete proći jeftinije ako malo pripazite. Primjerice, ako radite veliku kilometražu i guma vam ne može izdržati više od jedne sezone, pametan je potez kupiti gumu nešto starijeg dot-a (datum proizvodnje gume), tipa 2020, jer je ta guma i dalje zadržala dobra svojstva, a proći ćete nešto jeftinije. Dobro pregledajte ponudu i izaberite dobru gumu, ima pregršt izbora za razuman novac.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

2 komentara

  1. Peugeot senna66 Prikaži

    Ja ću svakako još pričekati, ludo je vrijeme lako okrene na snijeg.

    • BMW Marko Rakić Prikaži

      Ma naravno, a i zakonski je još 9 dana. Prošli tjedan me iz Zg prema Karlovcu uhvatila takva mećava da je bio osjećaj kao da si u star warsu. Zimulje su spasile, naravno. Moglo bi se to proći i s ljetnima, ali je rizik.

Trenutno popularno