autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Upaljena svjetla na vozilu i nakon zakonske obvaeze?

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Iako zakonska obaveza paljena svjetala po danu više nije na snazi otkako smo pomaknuli satove 60 minuta naprijed, dobro je znati da bi u nekim situacijama ipak trebali upaliti svijetla. S obzirom da sunčevo svjetlo sada svakim danom svijetli sve jačim intenzitetom, poboljšava se vidljivost, no s druge strane, zbog potpuno smanjenih zjenica pri jakom svjetlu, stvari koje se nalaze u sjeni nam postanu teže vidljive.

Upravo je to situacija u kojoj se vrlo nezgodno naći ako netko iz suprotnog smjera pretječe, a ne vidi vas. Kako biste napravili prevenciju za ovu situaciju, pratite cestu i ako ide šumovitiji dio ili negdje gdje ima puno sjena, upalite svjetla. U gradovima možda nema potrebe za paljenje, ali na otvorenoj cesti zaista treba biti oprezan.

Druga situacija kada morate obavezno upaliti svjetla je kad pada kiša, pa iako to zvuči logično, mnogi vozači kod nas to i dalje ne prakticiraju, ili “štede” korištenjem pozicijskih svjetala, koja su vidljiva kao goruća šibica po danu. Na kiši je vidljivost poprilično smanjena, pogotovo kod jačih kiša, stoga nemojte štedjeti i normalno upalite svjetla kako biste svim ostalim sudionicima u prometu bili vidljivi.

Kakva su vaša iskustva oko korištenja svjetala u ljetnim danima?

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

7 komentara

 1. Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

  …trenutni auto ima dnevna LED svjetla tako da se ne zamaram tim problemom, prije sam poštovao zakonske regulative ljeto/zima…

  • BMW Marko Rakić Prikaži

   To je najidelanije, ali mnogo auta na našim prostorima to i dalje nema.

   • Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

    živim na otoku i u mojim uvjetima nisam primijetio razliku u vidljivosti čak i zimi…(govorim za dnevne suhe uvjete)…po kiši (padalinama) bi trebalo biti obavezno bez obzira na godišnje doba….

 2. Rover zjurina Prikaži

  Navikao stalno nekeko na svjetla još od Fiata, pa i sad na Roveru i MGu vozim stalno sa svjetlima i ne razmišljam uopće o svjetlima zima/ljeto.

  Btw – @Marko Rakić – može molim i bedževe za Rover i za MG (ili) ako može ?

Trenutno popularno