autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Na današnji dan prije 100 godina rođen osnivač Alpinea

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

17. svibnja još uvijek poslijeratne 1922. rodio se Jean Redele, čovjek koji je zaslužan za osnivanje marke Alpine, inače današnjeg imena za F1 momčad te sportske modele marke Renault. Tvrtku Alpine osnovao je 1955. godine, gdje je vozio rallye na modelima koji su bili bazirani na Renaultovoj mehanici. Strašan uspjeh je postignut početkom sedamdesetih, kada je momčad pobijedila tri puta uzastopno na rallyu Monaco. Upravo tada, točnije 1973. godine, Renault je kupio Alpine i tada je predstavljen A310, cestovni model ove francuske marke.

Najveći uspjeh marke postignut je modelom A110, a na čijoj je bazi nastao trenutno aktualni model koji bilježi dobre prodajne rezultate, ponajviše jer je vrlo zabavan za vožnju. Inače, Alpine je ugašen početkom 1995. godine, da bi ga Renault počeo ponovno koristi cca. 20 godina kasnije, prvo u sportske svrhe, a onda i za proizvodnju cestovnih vozila. Upravo je na auto showu automobila u Genevi 2017. predstavljen novi A110, i prve su reakcije odmah bile dobre.

Upravo 2007. godine su krenuli Renaultovi planovi za ponovno oživljavanje marke, no iste godine je umoro njegov osnivač Jean, što je uz krizu koja je nastupila iduće godine, bio okidač da se projekt stavi po strani. Ipak, Renault nije odustao, primili su se posla i ponovno aktivirali Alpine, što je bio izvrstan potez jer nam ovakvih posebnijih automobila uvijek fali.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

2 komentara

 1. Alpine Alpine Prikaži

  Alpine je izuzetno i dalje posvećen sportu, tako da a110 i dalje postiže velike uspjehe na rallyu, upravo su 8 put pobijedili na FIA RGT Cupu, natječu se recimo u Alpine Elf Europa Cupu, te pobjeđuju u FIA WEC natjecanju .
  Kroz koji dan, 28.5 i 29.5. u Dieppeu se održava veliki skup Alpine entuzijasta, očekuje se preko 1000 Alpine vozila na njemu:
  http://www.1000alpine2022.fr
  , te će biti predstavljen i poseban a110 izrađen u čast osnivača.
  Osobno jedva čekam predstavljanje 3 nova modela marke, čime će se na pravi način obilježiti 70 godina osnivanja Alpinea, a posebno me zanima novi a110 koji rade sa britanskim Lotusom, čak će se i proizvoditi u pogonima Lotusa, dok će se u povijesnoj tvornici u Dieppeu proizvoditi novi sportski suv marke.

Trenutno popularno