autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Na današnji dan 1995. godine umro Juan Manuel Fangio

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Jedan od najvećih vozača svih vremena, Juan Manuel Fangio, umro je na današnji dan prije dugih 27 godina. Argentinac je svima poznat po izvanrednom utrkivanju u Formuli 1, gdje je postigao ogromne uspjehe i postao jedan od najuspješnijih u tom sportu, unatoč tome što je odvozio samo 7 sezona.

Kao mladić je radio mehaniku svega i svačega, samo kako bi se što bolje naučio, a nakon toga je otvorio svoju radnju te postao vrlo cijenjen mehaničar. Drugi svjetski rat zaustavio je njegov razvoj ka utrkivanju koji je postao ozbiljan već 30-ih godina prošlog stoljeća, no ukazala se sretna zvijezda – general Peron. Taj je argentinski državnik uložio mnogo novca u automobilizam, gdje je kupljeno i nekoliko trkaćih modela. Fangio se iskazao kao daleko najbolji, samo je nizao pobjede, nerijetko i po 10 zaredom, stoga nije bilo pitanje koga poslati u daljnje utrkivanje. Pokazao je svu raskoš svog talenta i zavrijedio mjesto u Formuli 1, novoj seriji koja je svoj put započela 1950. godine u Silverstoneu.

Argentinac je ostavio neizbrisiv trag u F1, osvojivši pet naslova svjetskog prvaka, a dva puta je bio viceprvak. Možda je još fascinantniji podatak da je naslove osvojio s čak četiri momčadi, redom Alfa Romeo, Maserati, Mercedes i Ferrari. Takav podvig nije uspio postići niti jedan drugi F1 vozač, štoviše, maksimum su dvije momčadi za višestruke osvajače titula (Piquet, Prost, Schumacher i drugi).

I nakon F1 karijere Fangio je bio autoritet kojeg je malo tko mogao propitkivati, a dugo je bio i Mercedesov ambasador, pa ustvari, može se reći do svoje smrti, koja je nastupila 17. srpnja 1995. godine. Umro je u dubokoj starosti s navršene 84 godine. Počivaj u miru, El Maestro.

Nije bila tajna da je Fangio volio Sennu i njegove nastupe u F1.
Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

3 komentara

  1. Volvo Votka Prikaži

    Evo članaka nazad, već san se priboja da neće bit više.

    Fangio je bija meštar svog posla, toliki da je ipak bija klasu bolji od vrlo nadarenog i puno mlađeg Stirling Mossa.

Trenutno popularno