autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Klasa više i manje opreme ili klasa niže i puno opreme?

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Česta dilema kupaca dogodi se upravo kad se gleda automobil s mnogo opreme te tada dolazi do nove spoznaje – za te novce mogu kupiti automobil više klase. Uzet ćemo za primjer Renaultove modele Clio i Megane. Osnovni Clio košta 118 tisuća kuna, no poželite li nešto snažniji motor i bolju opremu, brzo ćete doći do cifre od od 170 tisuća kuna, a za toliko novca možete dobiti novi Megane.

Ono što u ovom slučaju u prilog Cliju ide je to što će imati više opreme koju kupac traži, dok će u Meganeu zasigurno faliti ponekih stvari, iako u početnoj opremi ima mnogo više toga negoli ogoljeni Clio. Ono što u Cliju ne možete dobiti je puno veći komfor Meganea, bolji i tiši ovjes, puno snažniji motori koje i ne možete dobit u Cliju te povrh svega sigurniji auto u slučaju prometne nesreće. Na kupcu je da na kraju odvaže, ali, koliko god se nekad činilo, odabrati višu klasu s nešto manje opreme uglavnom bude razumniji izbor ako se gleda na komfor i užitak u vožnji, sigurnost i kasnije prodaju, budući da je uvijek teže naplatiti razliku opreme negoli klase.

Ako bi išli u neke detalje i razlike klase automobila, postoji mnogo stvari koje ne možete doplatit u nižoj klasi da biste dobili ono što viša klasa nudi od najosnovnije do najskuplje verzije. Ne možete kupiti masivnija vrata, ne možete kupiti više izolacijskog materijala u vratima ili iznad blatobrana, ne možete dokupiti zvučni sustav s primjerice 10 zvučnika jer ima mjesta za 8 i mnogo drugih stvari. Na fotografijama pogledajte kakav Clio i Megane možete dobiti za cca 166 tisuća “ostalo mi još 5 mjeseci života” hrvatskih kuna.

Koji bi bio vaš izbor kada bi se našli u ovakvoj situaciji?

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

7 komentara

 1. Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

  …ja bi rekao ovisi o segmentima, između B i C bi se u ovom slučaju odlučio za C, dok između C i D bi razmislio jer danas u startu auti imaju dost opreme po defaultu, između D i E def išao na manji tj. na D…ali to je samo moje razmišljanje i ovisilo bi i o motoru , da me u E segmentu ne dočeka neki 2,0 turbo benzinac protiv 2 tone auta…vrijedi i za ostale segmente…ili u D segmentu je ford jedno kratko vrijeme imao 1,0 ecoboost …protiv 1,5t mondea praznog…

  • Skoda Frantic Prikaži

   Slično razmišljamo.
   Jedina razlika je u tome što ja ne bi razmišljao između C i D segmenta, uzeo bih C.
   U C segmentu imamo limuzine i karavane (kome treba prostora) u vidu npr. Octavie i sl., koji već mjere po 4,6m (skoro 4,7m) u dužinu
   Početne opreme im imaju sve ono što normalnom čovjeku treba (i sasvim je dovoljno), motori od 80 do 110kW, udobni su,…

  • BMW Marko Rakić Prikaži

   C segment je ustvari najzahvalniji za raditi bilo kakve inačice od auta, dok je B ipak malen i takvi automobili nude dosta manje s manje opcija.

   Interesantno mi je vidjeti cijene automobila, primjerice, kad je Talisman tek izašao, koštao je koliko i Megane danas 🙂

   • Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

    …npr 97-e se punto mogao kupiti za 62000kn…danas možeš el.bicikl za te pare kupiti… 😀 …moja bivša v6 ljepotica je 2005 bila oko 280000kn, govorimo o skoro pa top modelu, iznad je bila samo 156 GTA, yaris 2004-te mi je stari platio 94000kn…moje ternutno vozilo je novo bilo 210000kn, karavan iz c segmenta, full oprema i gotovo najjači dostupni motor…danas se sa sličnom opremom i slabijim motorom može dobiti za 15000kn više…ja sam ga dakako kupio polovnog sa nekih 2,5g starosti za više od 80000kn manje, doduše 2019-te prije ovih sranja…

   • BMW Marko Rakić Prikaži

    Punto je stvarno bio sića, za te novce se odavno ni Dacia ne može kupit.

    Ustvari, dok god su se cijene auta izražavale u markama, do tad je bilo povoljnih kupnji. Npr na Zagreb Auto Showu 2000. godine je bmw 5 e39 530d koštao 53 tisuće maraka, a danas za 53 tisuće eura jedva dobiješ bmw 3 g20 320d. 530d danas košta baš puno, ne znam koliko točno, ali mislim da je nekih 70 tisuća eura, što je sumanuto.

   • Skoda Frantic Prikaži

    “Infalcija”, da se tako izrazim.
    Više opreme, skuplji razvoj, skuplje tehnologije, skuplji marketing, sve otišlo u qratz krasni, pa otuda….
    Primjerice, Magic i MJ (dva lika koja su po meni u All-Time prvoj NBA petorci) su igrali za po 3-5 miljki po sezoni (kasnije je MJ počeo uzimati više), dok danas prosječna “šuša” u NBA uzima 25 miljki, a košarka (ili bilo koji drugi sport) nema veze sa “opremom,.razvojem i tehnologijom”, kao auto-industrija.

   • BMW Marko Rakić Prikaži

    Da, dobra usporedba kolega 🙂
    MJ bi danas valjda zarađivao dva super maxa haha

Trenutno popularno