autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Klasa više i manje opreme ili klasa niže i puno opreme?

Marko Rakić

Česta dilema kupaca dogodi se upravo kad se gleda automobil s mnogo opreme te tada dolazi do nove spoznaje – za te novce mogu kupiti automobil više klase. Uzet ćemo za primjer Renaultove modele Clio i Megane. Osnovni Clio košta 118 tisuća kuna, no poželite li nešto snažniji motor i bolju opremu, brzo ćete doći do cifre od od 170 tisuća kuna, a za toliko novca možete dobiti novi Megane.

Ono što u ovom slučaju u prilog Cliju ide je to što će imati više opreme koju kupac traži, dok će u Meganeu zasigurno faliti ponekih stvari, iako u početnoj opremi ima mnogo više toga negoli ogoljeni Clio. Ono što u Cliju ne možete dobiti je puno veći komfor Meganea, bolji i tiši ovjes, puno snažniji motori koje i ne možete dobit u Cliju te povrh svega sigurniji auto u slučaju prometne nesreće. Na kupcu je da na kraju odvaže, ali, koliko god se nekad činilo, odabrati višu klasu s nešto manje opreme uglavnom bude razumniji izbor ako se gleda na komfor i užitak u vožnji, sigurnost i kasnije prodaju, budući da je uvijek teže naplatiti razliku opreme negoli klase.

Ako bi išli u neke detalje i razlike klase automobila, postoji mnogo stvari koje ne možete doplatit u nižoj klasi da biste dobili ono što viša klasa nudi od najosnovnije do najskuplje verzije. Ne možete kupiti masivnija vrata, ne možete kupiti više izolacijskog materijala u vratima ili iznad blatobrana, ne možete dokupiti zvučni sustav s primjerice 10 zvučnika jer ima mjesta za 8 i mnogo drugih stvari. Na fotografijama pogledajte kakav Clio i Megane možete dobiti za cca 166 tisuća “ostalo mi još 5 mjeseci života” hrvatskih kuna.

Koji bi bio vaš izbor kada bi se našli u ovakvoj situaciji?

Marko Rakić
Pulsmedia autor
97 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

7 komentara

 1. Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

  …ja bi rekao ovisi o segmentima, između B i C bi se u ovom slučaju odlučio za C, dok između C i D bi razmislio jer danas u startu auti imaju dost opreme po defaultu, između D i E def išao na manji tj. na D…ali to je samo moje razmišljanje i ovisilo bi i o motoru , da me u E segmentu ne dočeka neki 2,0 turbo benzinac protiv 2 tone auta…vrijedi i za ostale segmente…ili u D segmentu je ford jedno kratko vrijeme imao 1,0 ecoboost …protiv 1,5t mondea praznog…

  • Skoda Frantic Prikaži

   Slično razmišljamo.
   Jedina razlika je u tome što ja ne bi razmišljao između C i D segmenta, uzeo bih C.
   U C segmentu imamo limuzine i karavane (kome treba prostora) u vidu npr. Octavie i sl., koji već mjere po 4,6m (skoro 4,7m) u dužinu
   Početne opreme im imaju sve ono što normalnom čovjeku treba (i sasvim je dovoljno), motori od 80 do 110kW, udobni su,…

  • BMW Marko Rakić Prikaži

   C segment je ustvari najzahvalniji za raditi bilo kakve inačice od auta, dok je B ipak malen i takvi automobili nude dosta manje s manje opcija.

   Interesantno mi je vidjeti cijene automobila, primjerice, kad je Talisman tek izašao, koštao je koliko i Megane danas 🙂

   • Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

    …npr 97-e se punto mogao kupiti za 62000kn…danas možeš el.bicikl za te pare kupiti… 😀 …moja bivša v6 ljepotica je 2005 bila oko 280000kn, govorimo o skoro pa top modelu, iznad je bila samo 156 GTA, yaris 2004-te mi je stari platio 94000kn…moje ternutno vozilo je novo bilo 210000kn, karavan iz c segmenta, full oprema i gotovo najjači dostupni motor…danas se sa sličnom opremom i slabijim motorom može dobiti za 15000kn više…ja sam ga dakako kupio polovnog sa nekih 2,5g starosti za više od 80000kn manje, doduše 2019-te prije ovih sranja…

   • BMW Marko Rakić Prikaži

    Punto je stvarno bio sića, za te novce se odavno ni Dacia ne može kupit.

    Ustvari, dok god su se cijene auta izražavale u markama, do tad je bilo povoljnih kupnji. Npr na Zagreb Auto Showu 2000. godine je bmw 5 e39 530d koštao 53 tisuće maraka, a danas za 53 tisuće eura jedva dobiješ bmw 3 g20 320d. 530d danas košta baš puno, ne znam koliko točno, ali mislim da je nekih 70 tisuća eura, što je sumanuto.

   • Skoda Frantic Prikaži

    “Infalcija”, da se tako izrazim.
    Više opreme, skuplji razvoj, skuplje tehnologije, skuplji marketing, sve otišlo u qratz krasni, pa otuda….
    Primjerice, Magic i MJ (dva lika koja su po meni u All-Time prvoj NBA petorci) su igrali za po 3-5 miljki po sezoni (kasnije je MJ počeo uzimati više), dok danas prosječna “šuša” u NBA uzima 25 miljki, a košarka (ili bilo koji drugi sport) nema veze sa “opremom,.razvojem i tehnologijom”, kao auto-industrija.

   • BMW Marko Rakić Prikaži

    Da, dobra usporedba kolega 🙂
    MJ bi danas valjda zarađivao dva super maxa haha

Trenutno popularno