autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Nostalgija: Wartburg 353

Marko Rakić

Jedan od automobila koji je obilježio drugu polovicu 20-og stoljeća, Wartburg 535, došao je u ruke Nemanje s youtube kanala AutoAnaliza. Riječ je o proizvodu Istočne Njemačke, koji je u ono vrijeme predstavljao malu obiteljsku limuzinu (koja je također postojala u karavanskoj verziji, ali i kao transportno vozilo). S mehaničke strane je poprilično drugačiji od velike većine europskih automobila – umjesto klasičnog četverotaktnog motora koristi dvotaktni te kao takav troši mješavinu. Naime, ne ulijeva se čisti benzin već se miješa s uljem (obično dvotaktol) pa na taj način podmazuje motor, stoga nema klasičnog podmazivanja gdje ulje stoji u karteru.

U svoje vrijeme bio je prepoznat kao udoban automobil koji je bio bolje rješenje od svih jeftinih automobila na tržištu, a uz to je karakteristično dimio. Što se tiče performansi, one su za to vrijeme bile sasvim uredne. Ispod haube se nalazi 1.0 trocilindraš snage 50 KS, koji ovu starudiju do 100 km/h tjera za 21 sekundu, a još jedno tri puta toliko mu treba do maksimalnih 130. Mjenjač je klasični ručni 4 stupanjski, a potrošnja iznosi lijepih 10 litara. Pa, tko voli nek izvoli 🙂

Marko Rakić
Pulsmedia autor
97 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

3 komentara

 1. Skoda Frantic Prikaži

  Wartburg limuzina
  Nabolja mašina
  Četiri metra lima
  Pet metara dima
  😁

Trenutno popularno