autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Nostalgija: Wartburg 353

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Jedan od automobila koji je obilježio drugu polovicu 20-og stoljeća, Wartburg 535, došao je u ruke Nemanje s youtube kanala AutoAnaliza. Riječ je o proizvodu Istočne Njemačke, koji je u ono vrijeme predstavljao malu obiteljsku limuzinu (koja je također postojala u karavanskoj verziji, ali i kao transportno vozilo). S mehaničke strane je poprilično drugačiji od velike većine europskih automobila – umjesto klasičnog četverotaktnog motora koristi dvotaktni te kao takav troši mješavinu. Naime, ne ulijeva se čisti benzin već se miješa s uljem (obično dvotaktol) pa na taj način podmazuje motor, stoga nema klasičnog podmazivanja gdje ulje stoji u karteru.

U svoje vrijeme bio je prepoznat kao udoban automobil koji je bio bolje rješenje od svih jeftinih automobila na tržištu, a uz to je karakteristično dimio. Što se tiče performansi, one su za to vrijeme bile sasvim uredne. Ispod haube se nalazi 1.0 trocilindraš snage 50 KS, koji ovu starudiju do 100 km/h tjera za 21 sekundu, a još jedno tri puta toliko mu treba do maksimalnih 130. Mjenjač je klasični ručni 4 stupanjski, a potrošnja iznosi lijepih 10 litara. Pa, tko voli nek izvoli 🙂

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

3 komentara

 1. Skoda Frantic Prikaži

  Wartburg limuzina
  Nabolja mašina
  Četiri metra lima
  Pet metara dima
  😁

Trenutno popularno