autopuls dio troškova podmiruje prikazom reklama i donacijama. Reklame nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Kako pravilno prati i održavati aluminijske felge?

Marko Rakić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Na današnjim je automobilima sve više aluminijskih felgi, dok se one čelične polako istiskuju, barem što se tiče osobnih vozila. Kao takve, zahtijevaju drugačije održavanje i nešto više pažnje ako želite da što duže zadrže tvornički sjaj, koji im je ujedno i štit od vanjskih utjecaja. Ipak, iza lijepe vanjštine leži i par nedostataka u odnosu na čelične.

Najveći problem za aluminijske felge je sol, koja ih vremenom izjeda ako se barem ne isperu redovito. Kad jednom izgube zaštitni sloj, postaju grube na površini pa je materijal podložan ubrzanom trošenju. Kako biste izbjegli sve ove “nedaće”, potrebno ih je redovito prati, pa se pridržavajte ovih nekoliko savjeta:

  1. Prema količini nečistoće i stanju felge određuje se čime ćete započeti pranje. Ukoliko postoji mnogo nečistoće i zakorene prljavštine, treba vam snažno sredstvo i puno dobre volje, jer neće sve izaći iz prve, stoga postupak treba ponoviti više puta. Potrebno je oblino našpricati felgu, pričekati par minuta i onda započeti s pranjem. Budite detaljni – operite i unutarnji dio.
  2. Spužve za pranje felgi nešto su grublje od onih za pranje limarije, ali nipošto tvrde ili grube četke za ribanje, jer se time oštećuje zaštitni sloj. Bitno je da tijekom pranja nemate osjećaj da spužva zapinje.
  3. Ako je felga tek malo uprljana i bez zapečene nečistoće, dovoljna vam je spužvica i malo detergenta kojim perete vozilo. Na taj se način najbolje čuva felga jer nije izložena snažnim kiselinama koje nagrizaju nečistoću.
  4. Ako imate volje i želje, možete probati i raznim premazima koji štite felgu. Time se nanosi još jedan sloj s kojeg klizi prljavština nastala od trošenja diskova i disk pločica, a može vam očuvati felgu od lakših ogrebotina koje nastaju zapinjanjem u rubnike i slično.

Ipak, najbolji savjet od svih za “zdravlje” aluminijskih felgi je vrlo jednostavan. Redovito i detaljno ih perite te će vam potrajat dugo, a kad jednom dođe vrijeme za prodaju vozila, imat ćete nešto što podiže vrijednost.

Marko Rakić
Pulsmedia autor
122 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

1 komentar

  1. Alfa Romeo limitmaker1 Prikaži

    …felge posvećeno perem kod zamjene zima/ljeto jer imam dupli set…inače kod pranja auta ono što ostane u kanti kad završim auto…

Trenutno popularno